Co wyróżnia profesjonalne frytownice gastronomiczne?

Frytownice gastronomiczne to bardzo pomocne urządzenia, które znajdą zastosowanie w niemal każdym lokalu – od dużej restauracji, aż po niewielkie budki serwujące dania typu fast food. Możemy w nich sprawnie przygotować wiele ulubionych potraw, jak na przykład frytki, mięsa w panierce, ale też szereg potraw wegetariańskich. Pozytywnie wpływają na komfort pracy w kuchni, jak też szybkość przyrządzania posiłków. W poniższym artykule przedstawiamy, co wyróżnia profesjonalne frytownice do gastronomii. Sprawdź koniecznie najważniejsze rzeczy, o których trzeba pamiętać przed ich zakupem. 

Frytownice gastronomiczne a komfort pracy

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że frytownice gastronomiczne to urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej żywności na głębokim tłuszczu. W ten sposób możemy przyrządzić wiele dań, jakie królują w niemal każdym lokalu. Wymienić należy tutaj przede wszystkim frytki, ryby, mięsa czy nawet pączki. Przede wszystkim frytownice mają bardzo pozytywny wpływ na komfort pracy w gastronomii. 

Dzięki nim możemy przygotować w krótkim czasie wiele potraw cieszących się ogromną popularnością. To sprawia z kolei, że goście nie muszą długo czekać na ich podanie. Bardzo ważne jest jednak to, aby regularnie wymieniać olej, gdyż to od niego w dużej mierze zależy smak. W tym przypadku warto zainwestować we frytownice z wyjmowanym pojemnikiem na olej, które są bardzo funkcjonalne oraz proste w obsłudze. 

Frytownice gastronomiczne – co je wyróżnia?

Frytownice gastronomiczne to urządzenia o dużej mocy, dlatego doskonale są przystosowane do pracy przez długi czas. Mogą mieć one różną pojemność, zatem bez trudu wybierzemy model najlepiej dopasowany do naszych potrzeb, jak też wielkości zaplecza kuchennego. Tutaj możemy wybrać na przykład frytownice jedno lub dwukomorowe. W tych drugich możemy za jednym razem przygotować dwa rodzaje potraw – na przykład ulubione przez wszystkim frytki i rybę lub mięso. 

Ważne jest też to, aby frytownice gastronomiczne były wykonane z wysokiej jakości materiałów. Najlepszym rozwiązaniem będzie stal nierdzewna. Z jednej strony jest ona odporna na korozję i intensywne użytkowanie, a z drugiej łatwo utrzymać ją w czystości. Jak wiadomo, w każdym lokalu gastronomicznym zachowanie najwyższych standardów higieny ma kluczowe znacznie. Kolejna sprawa to zimna strefa. Jest to niewielka przestrzeń na dnie frytownicy, gdzie panuje znacznie mniejsza temperatura. Sprawia to, że olej nie przypala się z resztkami panierki, a tym samym nie wydziela przykrego zapachu. 

Gdzie warto kupić profesjonalne frytownice gastronomiczne?

Jeżeli planujemy zakup profesjonalne frytownicy, to warto sprawdzić ofertę sklepów specjalizujących się w wyposażeniu lokali gastronomicznych. Można tam znaleźć urządzenia od renomowanych producentów, które przez długi czas będą działać niezawodnie. Frytownice gastronomiczne dostępne są w asortymencie sklepu Termosy.com.pl pod adresem: https://termosy.com.pl/Frytownice-c646